2022. júl 22.

Cukkini a konyhámban

írta: thiamea
Cukkini a konyhámban

Folyamatosan terem az az egyetlen tő cukkini a kertben, amit ültettem.
Igaz, idén már nem olyan sokat, mint néhány évvel ezelőtt. Évről évre észre lehet venni, hogy kevesebb a termés. Egyetlen bokor 4-5 éve még annyi cukkinit növesztett, hogy nem győztem felhasználni illetve lefagyasztani. Most meg szinte alig várom, hogy megnőjön végre a következő... 

Még régebben, talán 8-10 éve előfordult egyszer, hogy 2 vagy 3 tövet is ültettem - na akkor meg olyan sok cukkinink lett, hogy már tényleg nem tudtam velük mit kezdeni. Egy csomót elajándékoztam a szomszédoknak és az ismerősöknek, és akkor döntöttem úgy, hogy nekünk egy tő cukkini bőven elég lesz. Ami eddig rendben is volt.
De ha a szárazság miatt ez így megy tovább, akkor jövőre megfontolom, hogy megint legalább 2 bokor kerüljön a kertbe, mert ez az egy már majdnem hogy kevés.  

Nagyon sokféle formában fel szoktam használni a cukkinit, mert bizony a főzeléken és a rántott cukkinin túl is van élet... :)
Készült már belőle leves: van egy nagyon finom sajtos cukkini krémlevesem, amit imádok. (De most nem szeretnék senkit untatni egy újabb leves recepttel, mert eddig csak leves receptek kerültek fel a blogba. Úgyhogy ezt majd kicsit később teszem közzé.)  

Reszelt formában került már süteménybe, pogácsába, sajtkrémmel elkeverve leveles tésztába, folyamatosan fel fogom tölteni majd ezeket a recepteket is. Nagyon szeretem még felkockázva egyszerűen csak magában vagy más zöldségekkel együtt megpárolni, esetleg rizzsel elkeverve, és így húsok mellé tálalni. Ilyenkor különböző frissen szedett fűszernövényeket is keverek a körethez: például petrezselyemzöld vagy zellerszár, bazsalikom és snidling, de akár még kapor is kerülhet bele.
Természetesen készült már nálunk is rántott cukkini - mert azt nem lehet kihagyni, és szeretjük a grillen sült változatát is.

Most viszont egy nagyon finom cukkinimártás receptjét szeretném leírni, amit tálalhatunk sültek vagy grillezett kolbászok mellé, de remekül passzol egy sima főtt tésztához is, ha végül összekeverjük és egybemelegítjük vele.

Cukkinimártás

Hozzávalók:

  • 1 db cukkini
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • kis csokor petrezselyem
  • kis csokor snidling
  • 2 dl főzőtejszín
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál mustár  

Elkészítés

A hagymát apróra vágjuk, a cukkinit felkockázzuk. Egy serpenyőben az olajon elkezdjük dinsztelni a zöldségeket, és közben hozzáadjuk a fokhagymatörővel összetört fokhagymát is. Sóval és borssal ízesítjük, és kevergetve addig pároljuk, amíg a cukkini megpuhul, de még roppanós marad. A petrezselymet és a snidlinget felaprítjuk, hozzákeverjük a zöldségekhez, majd az egészet felöntjük a tejszínnel. Végül belekeverjük a mustárt, és összeforraljuk.

cukkinimix_012.jpg

Szólj hozzá

recept cukkini konyhámban sajátzöldség cukkinivariációk