2022. júl 21.

Hideg tejszínes dinnyeleves

írta: thiamea
Hideg tejszínes dinnyeleves

Ma egy igazi júliusi receptet hoztam, mivel már javában tart a dinnyeszezon. Időnként előfordulhat, hogy a maradék dinnyével már nem tudunk mit kezdeni, ilyenkor készülhet belőle például egy hideg leves. 

Hideg tejszínes dinnyeleves

Hozzávalók:

  • 1 kg görögdinnye
  • 5 dl víz
  • 1 dl főzőtejszín
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fahéj
  • kis csokor mentalevél vagy citromfű (opcionális)

Elkészítés:

A dinnye húsát levágjuk a héjáról, kiszedjük belőle a magokat, majd egyforma méretű kockákra vágjuk. Egy lábosban a vízzel felöntve feltesszük főzni. Beleszórjuk a vaníliás cukrot, és egy csipetnyi fahéjjal ízesítjük. 
A menta vagy citromfű leveleket megmossuk, majd apróra vágjuk és a levesbe tesszük.
(Ha nincs menta vagy citromfű levelünk, akkor egy kevés citromlével is helyettesíthetjük ezt a lépést, de akár ki is hagyhatjuk.)

A lisztet egy tálban simára keverjük a tejszínnel. Amikor a leves felforrt, takarékra vesszük alatta a lángot, és folyamatosan kevergetve hozzáöntjük a tejszínes habarást. Pár percig még tovább főzzük, hogy újra felforrjon, és már el is készült. Félrevesszük a tűzről, majd botmixerrel turmixoljuk.
Hagyjuk langyosra hűlni, és tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, majd hidegen tálaljuk. 

Ha elég édes és érett a dinnye amiből készítjük, akkor nincs szükség további édesítésre, hogy megmaradjon a levesben az igazi dinnye-íz. Én legalábbis úgy vagyok vele, hogy lekvárban, süteményben, gyümölcslevesben is szeretem érezni a gyümölcsök valódi ízét, nem pedig azt, hogy a hozzáadott cukortól édes.
De aki szeretné, az ízlés szerint adhat még hozzá cukrot vagy édesítőszert az elején, amikor a vaníliás cukor és a fahéj belekerül. A vaníliás cukrot is csak amolyan "megszokásból" keverem ehhez a leveshez, mert nekem nagyon bejön benne a tejszín-vaníliás cukor páros.  :)
Ezt a levest görögdinnyéből vagy sárgadinnyéből - vagy akár mindkettőből vegyesen - is elkészíthetjük.

dinnyemix.jpg

Szólj hozzá

recept gyümölcsleves krémleves görögdinnye konyhámban